Member2

27 September 2011

mee kuning

30 minit lagi announcement nak bunyik tanda aku dah kena keluar dari sini.... Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah... (PSNZ). gara2 sekarang ni aku agak terhad untuk mengONLINE jadi mmg PSNZ kena terima kehadiran aku lah... bukan x boleh aku nak online kat cafe bawah blok tu, tp ramai sangat n aku nak privasi... ceee...hee....n tak pasal2 aku TERjadi rajen la plak...hoho...ok stop pasal ni,

Sebenarnya nak guna kesempatan ni, utk share ap yg budak foodtech 3rd year 2nd buat kat lab semalam. Dalam industri makanan, MEE KUNING ni mmg sangat tinggi permintaannya... Sapa yang suka mi kari atau sewaktu dengannya, mmg x boleh lari dengan mi...kan2...

ok.... sebenarnya aku agak excited bila nak start lab niey. Memang aku nak tahu sangat cara nak buat dia. Industri mee kuning sekarang ni mmg org cina yang conquer. untuk keluaran bumiputera mmg sangat sikit.








Alhamdulillah, mee group aku menjadi. cuma warnany kurang desire. Anyway, sodap!hoho



kalau nak tahu, kita boleh guna kunyit untuk test berapa banyak asid borik dalam mee yang kita beli. so lepas ni, kalau beli mee, sila test ye...

Mee kitorang jadi warna merah. menunjukkan ada asid borik. aku pelik jugak kenapa ada asid borik sedangkan dalam proses penyediaan mee ni td, x letak langsung asid borik. So, lpas bincang ngan lecturer, baru aku tau sebenarnya asid borik ni, dah ada dalam ingredient yang nak buat ni... DR A. kata mmg asid borik digunakan secara meluas dalam ingredients makanan.... huhuhu


ok3333...PSNZ daaaa bising....aku dah nak kena blahhh...ok, bye,..salam...

p/s:klu ad nak tye ap2 sila tinggal komen ye.

wajah kesejukan dan keseorangan

3 comments:

  1. acid borik x baek utk kesihatan kan

    ReplyDelete
  2. nanti kalu ada masa sy cuba ulas pasal asid borik ni ea...hihi

    ReplyDelete