Sebenarnya nak guna kesempatan ni, utk share ap yg budak foodtech 3rd year 2nd buat kat lab semalam. Dalam industri makanan, MEE KUNING ni mmg sangat tinggi permintaannya... Sapa yang suka mi kari atau sewaktu dengannya, mmg x boleh lari dengan mi...kan2...
ok.... sebenarnya aku agak excited bila nak start lab niey. Memang aku nak tahu sangat cara nak buat dia. Industri mee kuning sekarang ni mmg org cina yang conquer. untuk keluaran bumiputera mmg sangat sikit.
Alhamdulillah, mee group aku menjadi. cuma warnany kurang desire. Anyway, sodap!hoho
kalau nak tahu, kita boleh guna kunyit untuk test berapa banyak asid borik dalam mee yang kita beli. so lepas ni, kalau beli mee, sila test ye...
Mee kitorang jadi warna merah. menunjukkan ada asid borik. aku pelik jugak kenapa ada asid borik sedangkan dalam proses penyediaan mee ni td, x letak langsung asid borik. So, lpas bincang ngan lecturer, baru aku tau sebenarnya asid borik ni, dah ada dalam ingredient yang nak buat ni... DR A. kata mmg asid borik digunakan secara meluas dalam ingredients makanan.... huhuhu
ok3333...PSNZ daaaa bising....aku dah nak kena blahhh...ok, bye,..salam...
p/s:klu ad nak tye ap2 sila tinggal komen ye.
wajah kesejukan dan keseorangan
asid borik nie bgus ke x?
ReplyDeleteacid borik x baek utk kesihatan kan
ReplyDeletenanti kalu ada masa sy cuba ulas pasal asid borik ni ea...hihi
ReplyDelete