Member2

26 August 2011

berakhirnya kesah koop

Ya Allah...lama giler aku tak meng-hupdate blog ni...bukak pon tak sebenarnya...busy giler kot... -entah ap yg aku busy, ak pon x tau- JAP. bagi aku vacuum dulu...

OK! DAH BERSIH!!!

ALhamdulillah...akhirnya, tamat pekhidmatanku sebagai pengurus jualan -cewwahhh- koop kat sekolah... Anyway, hari ni berakhir dengan happy ending..... suke3...alhamdulillah...

Banyak cherita yang tercipta sepanjang aku di koop... rasa macam sekejap je plak masa berlalu.... pejam celik pejam celik, pi mai pi mai, rupanya dah 3 bulan aku keje.... maksudnya cuti aku pon dah berbaki bape ari je lagi... suara Universiti Malaysia Terengganu pulak makin kuat.... Sem 5 @ 3rd year 1st makin galak nak tunjuk rupa..... hehe

1. Perasan Muda
Budak2 kat sekolah panggil aku adik.... ni mmg x leh blah.... tp ni waktu sebulan awal kat situ...then sume panggil akak...cuma x percaya yang umur aku dah 21....

2. Perasan femes
kawan2 kat fb makin bertambah ngan budak2 sekolah.... ramai plak budak2 sekolah yg add...

Giler. Budak f5 ajak aku kawen. LOL. paling aku tak leh lupa ayat dia..... "akak, jodoh kat tangah tuhan kan. Kalau kita berdua jodoh camne kak?" h0h0....

Lagi x leh blah., budak umur 13 tahun (f1) chat ngan aku kat fb...tetibe dye ckp...kak I LOVE YOU... adooyyy budak2 niey...nak bergurau plak ngan aku.... budak ni dah la hensem. Naseb baek dye 13...bukan 23....h0h0....

3. Kena marah
Ni besa la kan...kalu dah keje...tapi aku bukan kena marah sebab keje.... tp sebab laen.

i) aku kena tahan ngan sorang cikgu sebab bawak moto kat kawasan sekolah n tak pakai baju t-shirt sekolah.
masa kena marah tu aku diam je la, then aku senyum...pastu aku terpaksa la ckp yang aku ni bukan student sekolah tu dan aku jaga koop....ok at last, aku lepas n cikgu tu say sorry kat aku....hehe

ii) budak2 pompuan f2 yg tak leh posa marah kat aku. Ni kes "pilih antara dua!" cikgu A ckp x leh jual makanan kat mana2 budak melayu lelaki atau perempuan period atau x. yang cikgu B ni plak kata xpe, boleh jual...

satu hari tu, ada budak2 pompuan dtg sorok2, malu2 nak beli biskut LEXUS. aku pon bg je n warning makan kat tempat sembunyi kalau depa tak mau, aku x mau jual. so, x pe la....

Yang next day, aku lewat sikit datang bukak koop. yang aku terkejutny, ramai giler budak pompuan dtg tunggu aku, kata period n nak beli makanan... aku hanya insan biasa. so, aku dah x mampu nak berfikir baek so ada jugak la sangkaan buruk yang ada dalam kalangan depa tu bohong. Jadinya, mmg aku x bagi la... mmg marah sakan la budak2 tu kat aku aritu... ada yang stay kat depan koop tu ada yang blah dengan marah!

tiba2 ada budak pompuan ckp camni... "kak, td kami histeria, baek kak bg kat kami, kami nak makan!" GULP! terkejut gak aku sebab yang mintak ni mcm bukan dr budak tu je..mcm dr makhluk halus tu...entah la kenapa aku pon bg. aku malas da nak buat muka DONO kat budak tu....hang nak sangat kan, nah..hamik!haha....

iii) jadi businesswoman
ermmm, dah alang2 aku duk jaga koop tu, aku pon amik kesempatan tu carik extra income laen... mende yang paling laku ialah PIZZA! wow!hehe.....mmg best duit masyukkkk tapi tak larat lorh. aku sorang2 nak tungkus-lumus kat dapur buat pizza. zzzZZZzzz... kalu ada rezki aku, ada jugak cikgu2 tempah nak yang sebijik... paling best bila cikgu yang sama datang tempah lagi! Alhamdulillah~~~~

iv) kena kacau
ni paling menghantui aku sampai la ni.... nakdijadikan cerita satu hari tu, sorang pak cik guard ni mintak no phone aku. mulanya, aku pon pelik gak, tp dia guna alasan untuk kes emergency... Maksudnya kalau aku lupa tutup air-cond ka apa ka...dia contact aku. Sebelum ni dia kontek ayah aku je, tp sebab ayah dah tukar sekolah...aku pun bagi je nombor phone aku tu....

pergh! pak cik ni mmg x leh blah... waktu nak bukak posa dia mesej selamat bukak posa. tya aku makan apa ari ni? makan kat mana? OK! AKU DAH SALAH BAGI NOMBOR KAT ORANG!!! ...tp aku tak reply pon mesej tu. x nak aku....

next day, pak cik tu mesej lagi! adoyyyyyy! aku makin menyampah ngan pak cik tu...serius!

ok, dua hari lepas, dia kol!huhu....sekarg ni dah sampai nak meng-kol2..... aku x angkat....takot aku.
tp lpas tu dia mesej kata lampu koop menyala.... erk???? aku x tutup ka....huhu! tp aku x reply mesej pak cik tu, just tunggu abah n mak balik dr masjid.... mak abah balik je, aku ckp lampu koop menyala,.. then ayah aku ckp its ok...x yah la p tutup....dah lewat malam....

nak tak nak, aku pon reply mesej pak cik tu ckp "pak cik, ayah sy ckp xpe.trm kash bgtau"
pak cik tu boleh plak reply gini "Terima kasih kak lang sebab sudi balas mesej pak cik"
GULP! huh.... pastu dia send mesej lagi wish selamat malam....zzzZZZzzz....sampai bila2 pon aku x kan balas mesej tu...

LUAHAN UNTUK PAK CIK TU:
PAK CIK, SAYA ADA TERSALAH LAYAN PAK CIK KA? SELAMA NI SAYA RASA SAYA X PERNAH PLAK NAK DUK SEMBANG2 NGAN PAK CIK...X PERNAH KAN. KALU YANG SAYA SENYUM  SEBELUM NI PUN SEBAB RESPECT PAK CIK SBG ORG TUA JA. TAK PERNAH SAYA NAK PIKIR APA2...SO PAK CIK TAK PAYAH LA NAK INGAT LAEN2... TOLONGLAH PAK CIK, KALAU DULU SAYA MMG HORMAT PAK CIK, TAPI LEPAS PAK CIK BUAT GINI DAH BUAT SAYA MACAM TAK SUKA, MARAH, BENCI N SEGALA BAGAI KAT PAK CIK... NASEB BAEK LA MINGGU NI MINGGU LAST SAYA N PAK CIK JAGA MALAM. SAYA DAH TAKUT NAK JUMPAK PAK CIK.


ok,...hal pak cik ni biar la...malas aku nak pikir...

v) ni last. Alhamdulillah, dengan duit yang aku dapat setiap hujung bulan aku dapat tukar handphone. even bukan lah hp the latest tp bg aku, ok la untuk aku appreciate diri sendiri....h0h0....at least bila nampak hp tu, nampak jugak la duit aku p kat mana kan...hehe



ok..yg laen kat bawah ni sume gamb02 kenangan.











 niey la mesin yg selalu buat kepala aku pusing...hehe

 sweet je budak2 mintak aiskrim...


 ihsan dari LOKMAN. pengawas koop yg sudi buat menda alah niey...macih3




17 August 2011

Kenapa kita fly

hasil buah fikiran: BUDAK KACA MATA HITAM @ AM


(khas ntuk pelajar yang brada di luar Negara atau akn mlanjutkn plajaran di luar negara)

Assalamualaikum  kpda  semua student msia yg mlanjutkn pelajaran mereka ke luar Negara atau akn mlanjutkn pengajian mereka akan dtg..



So, disini saya ingin brtanya kpd semua…

Mengapa ingin fly? Tak boleh ke just blaja kat Malaysia yang tercinta ini?

Pasti ramai yg akan cakap sbbnye….  Dan antaranya:

“Blaja kat luar Negara lagi bes!!!”
“bleh la melancong  “
“Negara luar lagi hebat la”
“blaja kat oversea, nnti biler balik gaji mhal skit”
“oversea stdent lagi sng dpat kerja nanti”

Dan brmacam lagi sebabnya..
Tapi bkan itu yg mnjadi isu..dan soalan sebenar yg saya ingin tanya adlah..

APA SEBAB ALLAH BAGI PELUANG PADA KITA UNTUK BLAJA DI LUAR NEGARA?

Sume sedia maklum kan.. di Malaysia nie rmai plajar2 yang cerdik n rmai yg impikn ntuk blaja di oversea jgak.. bahkn mereka tu kdg2 lagi hbat dripada dari segi akademik.. tp knapa ALLAH pilh kita jgak.. ape istimewanya kite jika nak dibndingkn dengan org lain..

Cer kita  pkir2 dan tgok pada diri kite balik.. knapa kite terpilih dan apa sebbnya..
k.. sblum fly msti lecturer slalu ckap yg biler kite brada di negara org, kita seolah-olah duta kecil malaysia.. ape2 yg kita buat mlambangkjn imej Malaysia itu sendiri.. 
n kite kne jaga tingkah laku kite di sana. .btul x?

tpi tu x mnjwab soalan.. tpi jwapan yg sbnarnya.. ALLAh plih kita ntuk blaja di luar adalah krana kita adalah duta IslamUNTUK  menyampaikn Islam di serata dunia…
 dengan kata lain adalah ntuk brdakwah…

DAKWAH??!!@@@%%%$$$@&
Comfirm  ramai yg sensitive biler brcakap mngenai dakwah..  Macam radikal giler je kan bunyiknye… dan ramai befikir bhawa dakwah hanya ntuk golongan trtentu je.. tp itu la silap kita..
Sebenarnya kan sume org bleh brdakwah… tp msti ada yg brfikir camne nak dakwah.. kite gi oversea ntuk blaja bkannya dakwah.. bia jela org lain wat dakwah tu..adoyyyy…..

So camne dakwah tu sebenarnya? ntuk lagi njelas camne cara nak brdakwah tu.. apa kata kite pergi blik pda zman Rasulullah S.A.W mula2 berdakwah dlu...kita tgok balik zaman baginda…
pda awl2 Nabi Muhammad S.A.W ditugaskn ntuk menyebarkn Islam,  pe yg nabi buat.. nabi x paksa msyarakat Jahilliyah ntuk msuk Islam kan…Baginda tak pernah paksa sesiapa…  tpi mcam mane org bleh trtarik dengan agama Islam..


Ayat al-Quran yang paling sarat memuji Nabi Muhammad Saw adalah ayat yang berbunyi
 wa innaka la’alâ khuluqin ‘azîm, sesungguhnya engkau (hai Muhammad) memiliki akhlak yang sangat agung.



pastinya dengan akhlak Rasulullah S.A.W.. sume sedia maklum betapa tingginya akhlak Rasulullah S.A.W sehingga sume org  menghormati beliau.. even masyarakat Quraisy yg memusuhi nabi pun tidak menafikn mulianya peribadi Rasulullah S.A.W.. subhanallah
dan tingginya akhlak Rasulullah S.A.W adalah krana bagi meletakkan Islam sebagai cara hidup bginda.. dan segala ape yg baginda buat melambangkn Islam itu sendiri.. dan rmai yg memeluk agama Islam krana akhlak baginda…

Dan begitu cara mudah ntuk kita brdakwah pada masyarakat bukan Islam..iatu melalui akhlak.. krana pe yang mereka lihat pada diri kita itulah melambangkn Islam.. kalo baik diri kita pasti mereka fikir Islam tu baik.. dan begitulah sebaliknya..
jadi sanggupkah kita mnjadi sebb Islam dipandang buruk.. dengn kata lain apabila kita blaja di luar negra, kita adalah DUTA  ISLAM..

Oleh itu dakwah ini bkanlah keja golongan trtentu shaja.. tpi biler kita mnjaga akhlak kita, secra tidak langsung kite pun telah melakukan dakwah juga.. senang je kan… cukup skadar itu…  
Sesungguhnya Islam itu mudah dan tidak menyusahkan.

Tpi bagaimana pula kalo kita nak non-muslim lagi trtarik dgan Islam dan nak menyebarkn Islam pda meraka? Itu pown bkan ssukar yg kita sangka.. cara pendekatan trbaik adalah dengan kita mnjadi yg trbaik dlam pe yg kita buat…  bygkan la kalo kite bleh jadi top student di university tu.. msti kite popular kan? Hohoho…  msti akn rmi org yg hormatkn kite.. dan akn rmai akn tanya tips2 dripada anda..so mase nie ntuk kite promote Islam..  juz ckp je nie sume dripada ape yg Islam anjurkn…even kita xdpat ajak mereka peluk Islam.. at least kite dpat btulkan slah pham mereka mngenai Islam..  dgan mnjadi yg terbaik la kita dpat buktikn pda masyarakt  non-muslim yg agama Islam adalah agama yg trbaik…

So pe yg penting kite kne igt bhawa Allah pilh kita ntuk blja luar Negara kran ntuk mneyampaikn bagaimana agama Islam itu sebnarnya.. dan sume itu akn trcapai jika mnjaga akhlak kita dan mnjadi yang trbaik dlam apa jua mnde yg kite sertai.. mudah je kan.. kran itulah Islam agama yg mudah..(^_^)

Wallahualam.
Assalamualaikum…



pesanan dari penaja: terima kasih kepada BUDAK KACA MATA HITAM @ AM sebab sudi share ilmu kat blog NAS niey...hihi.... moga sama2 kita mengambil manfaat k! n pada yang nak fly tu, take note k!  =)






#10|Wordless Wednesday|Xperia X8




#9|Wordless Wednesday|Then Don't Worry


#8|Wordless Wednesday|Taqwa


16 August 2011

semoga selamat sampai.

Alhamdulillah.... akhirnya aku berkudrat untuk menjengah kat sini... Syukur juga pada Allah kerana izinkan kita semua menghadapi Ramadhan kareem yang semakin mendekati ke penghujungnya...

Si A bertanya kepada Si B:


A : maaf , tumpang tanya . lorong CINTA jalan SAYANG kampung RINDU daerah KASIH SAYANG pekan HATI bandar I MISS U kat mana ye ?


B : encik jalan terus ikut jalan ILAHI , nampak simpang tiga masuk belah kanan , ikut jalan NIKAH , sepanjang jalan tu , akan nampak belah kanan , kedai BATAS-BATAS PERGAULAN dan sebelah kiri pasar sibuk sikit , iaitu pasar PERSIAPKAN DIRI . haa tu tandanya encik berada di jalan betul . semoga selamat sampai!






copied.

11 August 2011

perginya mutiara agama. Innalillah...

Izinkan aku post entry ini berkenaan si dia, walaupun aku tak pernah mengenali si dia dan aku takkan pernah dapat mengenali dia lagi. Yang pasti si dia adalah pemuda yang hebat.

Pagi tadi, aku dapat SMS dari seorang kakak sewaktu sama2 belajar di matrik dulu...

KAK CT ---> Salam. AFEZ HASAN - batch bawah akak. Telah kembali ke rahmatullah pada pagi tadi                  kerana terlibatdengan kemalangan di kampung sempang sewaktu ingin pergi menunaikan solat subuh...same2 sdkah Al-Fatihah kepada arwah.
            
Aku baca 2 kali mesej niey... sesungguhnya ajal maut itu di tangan Tuhan.

NURUL AIN --->  Innalillah... Al-Fatihah.

Aku ingat abis kat situ je. Malam niey, entah kenapa aku tergerak hati bukak group "SPK". Then kat situ ada seorang hamba Allah postkan sesuatu gambar. Dan baru aku tahu yang arwah bakal sambung pelajaran ke UMT.

arwah adik afez hasan... otw ke masjid utk solat subuh pg td, dilanggar van di simpang pasir gembur, kampung sempang, serkam melaka.


Pastu, aku rasa terpanggil je nak carik facebook arwah...<MOHAMAD AFEZ>

Alhamdulillah jumpa...

Yang lagi buat aku terharu, terlalu ramai kawan2 Allahyarham yang post takziah dalam wall beliau... Terdetik waktu itu, sapa yang akan baca? Family arwah? Dan arwah takkan duduk depan screen laptop untuk baca semua itu...

Kalau kita fikir balik kan, waktu birthday, ramai yang akan wish..InsyaAllah... Dan kita pon suka, then kita tekan button like... Tapi bila dah jadi camni???? huhuhu

dan sebenarnya aku pon baru terfikir. Macam mana pulak la kan yang akan jadi dengan segala gambo2 kita kat fb... Macam arwah niey, xpe la kan, beliau lelaki dan InsyaAllah dalam kalangan yang pemuda yang soleh.

kalau kita yang perempuan ni camne? aurat2 kite segala bagai... sume tu panggu kita waktu dalam kubur nanti. Kalau baek, alhamdulillah la kan...kalau terbukak sana terbukak sini, terdedah sana, terdedah...takkan kita nak keluaq kubuq then delete sume tu balik kan.. then kita masuk kubuq balik... camtu eh? huhu.....


Dan (sungguh ngeri) sekiranya engkau melihat ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhan mereka (dalam keadaan malu dan hina, sambil merayu): "Wahai Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar dengan sejelas-jelasnya (akan segala yang kami ingkari dahulu); maka kembalikanlah kami ke dunia supaya kami mengerjakan amal-amal yang baik; sesungguhnya kami sekarang telah yakin". (As-Sajdah 32:12)


If only thou couldst see when the guilty ones will bend low their heads before their Lord, (saying:) "Our Lord! We have seen and we have heard: Now then send us back (to the world): we will work righteousness: for we do indeed (now) believe." (As-Sajdah 32:12)



Dush3!!! Terkena batang hidung aku sendiri...

Ni adalah status yang arwah post lassssstttttttttt sekali kat dalam fb...




macam tahu2 je beliau akan tinggalkan "pekerjaan" beliau di dunia yang fana niey....

Selain tu, arwah pun ada post satu video jugak... 


❀❤ Perpisahan ini ❤❀ ~ 1st Edition ft Aizat


video


Dan di bawah niey adalah antara dari kawan2 arwah yang post kat facebook arwah...








aku harap entry ini tidak menyentuh hati mana2 pihak. Jujur dan ikhlas, aku hnya ingin jadikan pemergian arwah ini sebagai teladan buat kita yang masih hidup.

 Moga Arwah ditempatkan di tempat hamba2 Allah yang soleh...

AL-FATIHAH...






10 August 2011

AKu kena kejar Ular!!!

Alhamdulillah...sesungguhnya terlalu banyak nikmat yang kita tak terhitung. JOm sama2 kita ucap syukur pada Allah Taala....

Hari2 aku boleh duk depan laptop then online....nanti dah balik kampus, aku tak tau la bila boleh online. tambah2 aku duk hostel nanti...Memang kempunan la aku nak meng'online'....

OK, back to the topic.! serius ni! betul! Janji x tipu.

Ni semua cerita yang jadi masa sem lepas. 2nd year 2nd. I mean masa sem 4 la... ok masa tgah cuti, F.A.F.A (kak Farah, Ainatul, Fatimah dan Ain) pergi z00... then aku yang suka buat keja nakal niey g kacau tempat ular.... maen2 dengan ular tu...macam nak tiru gaya Harry Potter pon ada gak...konon nya la...padahal aku saja ja... 

Maen punya maen, sampai aku tak sedar yang kawan lagi 3 orang tu dah jalan jauh... xpe la kan, jap lagi aku kejar balik depa tu.. tetiba aku nampak ada seekor ular tengah gerak ke arah aku... huhu.. cuak giler waktu tu..then, aku pun lari la kan..takkan aku nak tunggu situ ja kan....

Lari dan lari dan lari.....aku nampak pokok...x sangka plak aku boleh panjat pokok tu... ntah mana ilmu aku dapat..., Maybe sebab adrenaline aku dah tinggi tahap giga kot. Cuma yang aku pelik, kenapa ular tu tak naek atas pokok tu... Bukan ka ular reti panjat pokok jugak????

Sedar2 ja, hari dah pukul 6.45 pagi.... OK, aku dah bangun lambat.....huk3...

Tapi masa lepas bangun tidoq tu, memang hati ak tak tenang. Dah la mimpi ular... 
Bukan ka kalau mimpi ular tu petanda x elok...


Lepas abis 'khidmat diri', aku terus bukak lappy...terus pergi kat satu website niey.... nak tgok ap aku jumpak??


Lagi la aku cuak kan... Then, aku cakap la kat bebudak niey.... aku ckp yang aku kena kejar ular...
Thnem depa gelakkan aku...

Fatimah siap tya lagi, "ain, ko kena patuk x?!"
Kak farah, "ain, ain jangan langkah bendul...."

Adeyyy....so no wonder la kalau sekarang ni ada yang tanya aku "AIN, KO DAH TURUN POKOK TU KA BELUM?" haha

Tak pun kalau aku nak tidur ada ja suara yang ckp... "AIN, AKU DOAKAN KO MIMPI KO TURUN DARI POKOK TU THEN KO KENA PATUK!" pastu, mmg gamat la bilik kan....

Aku.... "MASALAHNYA AKU TAK TURUN2 LAGI"...kui3....

h0h0...kerana 1 mimpi, melarat 1 sem...aku tahu, ini hanya mimpi. dan tafsir mimpi itu hanya tafsiran... tak boleh percaya kot... Tapi yang tahu itu semua YANG MAHA MENGETAHUI kan.... 

Sebenarnya aku dah sangat rindu pada mereka... tp terkeluar pulak cherita ni....erm, layannnnn...zzzZZZzzz!

Nanti lah, kalau aku mimpi kena patuk tu, pastu Allah izinkan ada org masuk minang, i'll inform k. haha... (tp kalau waktu bertunang, kena rhsiakan)...kalau gitu, time nak kawen la ak bgtau....h0h0

berangan! ain, hang tu baru ja nak masuk tahun 3...hang jangan duk gatai sangat noooo! hehe...cakap macam hang tu dah ada ja kan, padahal available lg kot...ok! tu je sebenarnya....

diriwayatkan dari Abdullah Bin Mas'ud r.a, katanya Rasulullah S.A.W bersabda; kejadian seseorang itu dikumpulkan di dalam perut ibunya selama 40 hari.sebaik sahaja genap 40 hari kali kedua terbentuklah segumpal darah beku. manakala genap pula 40 hari kali ketiga bertukar pula menjadi seketul daging. kemudian Allah SWT mengutuskan malaikat supaya meniupkan roh dan memerintahkan menulis empat perkara iaitu ditentukan rezeki, tempoh kematian, amalan serta nasibnya smada mendapat kecelakaan atau kebahagiaan. maha suci Allah di mana tiada Tuhan selainNya 
(Sahih Muslim, kitab Takdir, No:4781)

dari hadis di atas, ternyata jodoh kita telah ditakdirkan sejak azali lagi.

SO, memang sapa yang tak pernah jumpa pon, kalau mmg jodoh dye, takkan kemana jugak kan.... sama jugak, yang berkapel bertahun2 kalau bukan jodoh dyorang, takkan jadi jugak kan.... Jadinya, sekarang sama2 la kita berdoa k!



=)

#7|Wordless Wednesday|mish


08 August 2011

cara mudah mencari muka surat juzuk dlm Quran..!!!

Alhamdulillah....yeay! hari ni dapat ilmu baru.

Cer teka Juzuk 5 dalam Al-Quran muka surat berapa? ok...nama pun teka...so sila teka ye... =)

Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kepada kita semua. Ada 2 benda yang Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan juga Sunnah untuk kita amalkan.

“Aku tinggalkan untuk kalian dua perkara. Kalian tidak akan sesat selama berpegangan dengannya, yaitu Kitabullah (Al Qur’an) dan sunnah Rasulullah Saw.” (HR. Muslim)


                Dalam sehari, berapa kali kita baca Al-Quran? Sekali? Dua kali?
                                             atau  dalam solat saja?

Pahala paling senang nak dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran KERANA setiap satu hu...ruf... diberikan 10 ganjaran pahala. 

Daripada Ibnu Mas;ud ra meriwayatkan bahawa Rasullulah SAW bersabda: "Sesiapa yang membaca satu huruf daripada Kitab Allah maka untuknya satu hasnah (kebaikan) sebagai ganjaran bagi huruf itu dan satu hasanah adalah sama dengan 10 pahala. Aku tidak berkata sebagai satu huruf (Alam- Alip Lam Mim)) tetapi (Alip)  adalah satu huruf, (Lam) adalah satu huruf dan (Mim) adalah satu huruf."

Lagipun Al-Quran kan kalam Allah... maksudnya datang daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia. Pernah tak dengar kalau kita rasa nak Allah bercakap dengan kita, bacalah Al-Quran. kalau kita nak bercakap dengan Allah, maka bersolatlah.

OK. Kat sini nak kongsi TIPs cara mudah untuk menghafal muka surat setiap juzuk. 

Subhanallah! Memang menakjubkan! Sebab hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita akan dapat tahu muka surat setiap juzuk Al-Quran.

JOM sama2 belajaq...
Contoh 

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 
4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82




Selamat Mencuba

Selamat Berbuka Puasa



06 August 2011

syaitan terlepas???

Aku termasuk orang yang ingat segala jenis mak bapak tok tiri setan kena ikat masa bulan Ramadhan ni. Yang aku set dalam otak sebelum niey kalau ada perangai manusia yang macam setan dalam bulan Ramadhan niey, sume tu adalah nafsu depa semata-mata. Tapi kejadiaan minggu lepas buat aku fikir balik.

******
OK. kejadian minggu lepas....


Tengah2 nak letak beg kat moto, tiba2 dengar orang bagi tingkap pecah! X tahu kenapa petang semalam aku BLUR x tentu pasal...huhu...

Tahu2 je, 2 bijik tingkap koop terkorban. Budak tu dah meronta2 da... Yang bestnye, tangan dye x darah langsung, sedangkan tingkap dah pecah teruk. (adeyyy, macam2 betol la...)

Masa 1 Ramadhan, salah satu yang aku fikir, histeria kat sekolah maybe x kan jadi dah... sebab setan2 sume kena ikat kan.... supposely xde dah budak2 kena histeria....

Kejadiaan yang terjadi ni, mmg buat QUESTION MARK keluaq besaq2 dalam otak niey... Takkan la budak2 niey kena histeria disebabkan nafsu kan...ke syaitan terlepas? hehe....huhu


*****
Then, aku pon google la apa yang patut....

Erm, ada satu hadis yang terangkan keadaan syaitan2 niey waktu bulan Ramadhan.

Hadis yang dimaksudkan adalah hadis yang sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim. Sabda Rasulullah s.a.w. : “Apabila datangnya bulan Ramadhan maka dibuka pintu-pintu Syurga dan ditutup pintu-pintu Neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan”.

Jadi, memang tak mustahil la bila orang yang tak berapa cukup ilmu macam aku ni ingat suma syaitan kena ikat kan.... Apapun, Alhamdulillah sangat2 kejadiaan yang berlaku minggu lepas tu dah bukak fikiran aku pasal menda2 niey.... JOM SHARE.

Sebenarnya ulama’-ulama’ islam telah memberi beberapa pandangan. Sebahagian ulama’ berpegang dengan zahir nas dengan mengatakan memang pada hakikatnya syaitan dibelenggu. Mereka mengambil sikap berdiam diri (tawaquf) terhadap persoalan berlakunya kerasukan syaitan pada bulan Ramadhan. 

Sebahagian ulama’ pula mentakwilkan ungkapan syaitan dibelenggu dengan makna majaz iaitu bahasa kiasan bukannya hakikat. Ia mengambarkan kesulitan syaitan untuk mengoda dan menganggu anak adam dalam keadaan mereka berpuasa seolah-olah syaitan dibelenggu pada bulan tersebut. Hal ini dapat difahami melalui hadis nabi “Sesungguhnya syaitan berjalan di dalam tubuh anak adam seperti darah mengalir, maka sempitkanlah aliran tersebut dengan berlapar (puasa).

Pandangan ketiga mengatakan bahawa memang benar syaitan dibelenggu, namun bukan semuanya. Syaitan yang kuat-kuat sahaja yang dibelenggu dikalangan ketua-ketua mereka. Ini berdasarkan riwayat yang lain yang menggunakan lafaz “maradatul Syayatin” atau “maradatul Jin” yang bermaksud syaitan-syaitan yang kuat . Pandangan ini telah dipersetujui oleh Syeikh Wahid Abdul Salam Bali dalam kitabnya “Wiqayatul Insan Minal Jin Wassyayatin”. Penulis lebih cenderung kepada pendapat ini. Pendapat ini sekaligus menjawab persoalan berlakunya kerasukan syaitan di dalam bulan Ramadhan dimana syaitan-syaitan yang merasuk tersebut adalah syaitan-syaitan kecil. Pada pengalaman penulis, penulis pernah merawat orang yang dirasuki syaitan di dalam bulan ramadhan sehingga berlakunya dialog antara penulis dan syaitan yang merasuk melalui perantaraan lidah pesakit. Di dalam dialog tersebut penulis telah bertanyakan tentang syaitan dibelenggu dan ternyata syaitan yang merasuk tubuh persakit mengakui ketua-ketua mereka ada yang dibelenggu.




PENULIS ADALAH  Ustaz Hasrizal iaitu sumber yang aku kopi pasta copy paste. 

DAN NI ADALAH POST AKU YANG SEBELUM NI, PASAL HISTERIA YANG BERLAKU TEMPAT AKU KEJA SEKARANG...HEE




Nak tau x sebenarnya pasal manusia, jin, iblis, syaitan? InsyaAllah, aku try share dalam post bila2 nanti... Yang pasti dalam Al-Quran TAK ADA LANGSUNG perkataan hantu ye... hee~~~



wallahua'lam

GOOGLE TRANSLATE yang macam2 hal...

Bila dah jalan2 kat facebook, macam2 la kan yang jumpak... Bila dah bukak dashboard blogger, 
macam2 update yang dapat tahu....

s0, td aku pon terjumpak yang ini... saja nak share...

Kecoh kat page ONLY IN MALAYSIA ....aku x like, tp just jalan2 kat situ....



erm, kalau ada yang terbaca entry niey, cer try jugak.... just nak cakap yang GOOGLE MMG SUPERB MACAM2 HAL! hEhe~~~

Because i'm very curious, so I make it try.

Then, I translated it to Malay. You want to see what will happen?

HoHo..... can you tell me? 

erm....niey bukan aku yang translate tau...niey Google yang translate ye... adoyy...

Memang macam2 hal...

Penilaian Manusia

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah... Dah hari sabtu... Dah 6 hari puasa... Aku teringat balik apa yang terjadi kat aku masa minggu lepas? dah seminggu dah rupanya.... Kejap je masa berlalu.... 

Masa seronok tengok mak abah makan td (ak?.....x lalu makan....x th mana pergi selera makan tu....tp usaha jugak abiskan nasik kat dlm pinggan tu.... ) tetiba abah sebut "NAFSU" sambil pandang kangkung yang dah direbus....

respon aku----> Errr? sambil kerut dahi... ok aku tau abah ada something nak ckp. Memang style abh cenggitu...

Abah pun bgtau, mulanya masa mak tengah cabut kangkung, abah rasa macam sikit. Tapi bila dah ada ni, x abis plak....errmmmmm....

pastu abah tye aku? maksudnya apa tu....

ok, aku blur...aku buat respon yang sama...hehe....

Abah ckp manusia ni, selalu buat penilaian berdasarkan perasaan... Tu sebab selalu penilaian manusia ni x betul... 

Penilaian berdasarkan PERASAAN???? camne tu?

ok, contonya.... Kalau kita tak suka seseorang tu, boleh jadi semua benda yang dia buat, kita X SUKA... semua yang dia buat kita REJECT! walaupun apa yang dia buat tu betol, tp sebab kita tak suka dia, SO semua kebaikan yang dia buat, kita just nampak keburukan...

Sama macam bila kita dah suka seseorang tu.... Semua benda yang dia buat betol... semua benda yang dia buat kita ACCEPT! sebab? sebab kita suka dia... Jadinya, even dia ada buat something bad pun, kita dah x nampak....sebab nampak buruk yang kat dia semua baik....


masa abah bg ckp2 niey, aku tgok balik diri aku....huhu,... Pernah tak aku buat orang macam tu? erm...., Alhamdulillah, at least ada jugak pengisian untuk sahur aku arini.... 

Abah sambung lagi... tu sebab peguam, selalu buat penilaian by objective. sebab nak elak bias.

Terima kasih, abah. hee~~~

05 August 2011

Dirimu Insan Sempurna

video



Dirimu terlalu sempurna
Akhlakmu yang sungguh mulia
Jasamu yang amat berharga
Menerangi jalan (ke) Syurga


Selalu aku yang terlupa
Selawat jarang terlaksana
Di bibir mengatakan cinta
Di hati pula berdusta


Bila diuji dan dipujuk nafsu
Ku meminjam cekal ketabahanmu
Kerana ku yakin di suatu waktu
Syafaatmu yang dapat membantuku


Tika berenang di laut derita
Sang mentari sejengkal di kepala
Saat dihitung dosa dan pahala
Siapakah yang akan membela


Kesyukuran atas kurniaan Rahmat-Nya
Menghadiahkanku seorang


Insan sempurna berjasa
Selayaknya engkau dikasihi dicinta
Kerana dirimu ya Rasul
Kekasih teristimewa

03 August 2011

Pesan pada DIRI

Pesan pada DIRI.. Jangan tersalah memberi HATI pada insan yang tak sudi.. 
Pada insan yang tak mengerti.. Kerana, sekali kau memberi, selamanya dia di HATI.. Kerana, 
sekali kau dilukai,sampai bila2 tetap kau ingati.. Pesan lagi pada diri, hati2lah dalam 
memberi HATI sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai 
sekeping HATI..

Cintailah pasangan kamu kerana kekurangannya, kerana suatu saat nanti kamu akan bahagia
 dengan kelebihannya... Dan jangan pernah mencintai pasangan kamu dengan kelebihannya, 
kerana suatu saat nanti kamu akan kecewa ketika kamu tahu kekurangannya...


"Cintailah kekasihmu dengan sederhana saja, boleh jadi kelak dia akan menjadi musuhmu, 
dan bencilah musuhmu dengan sederhana saja, boleh jadi suatu saat dia akan menjadi kekasihmu."
Hadits ini dishahihkan oleh Imam al Muhaddits Al Albani (lihat Shahih at Turmudzi lil Albani, hal. 1997 dan Ghayatul Maram fi takhrij ahadits Al Haram wal Haram hal. 472)


Al Hasan al Bashri rahimahullah berkata, "Cintailah sekadarnya dan bencilah sekadarnya, sungguh telah berlebihan suatu kaum dalam cinta kemudian mereka menjadi hancur kerananya, dan telah berlebihan suatu kaum yang lain dalam membenci kemudian mereka menjadi binasa."