Member2

11 April 2011

exam cooking

Alhamdulillah...syukur pada Allah sebab bg aku peluang update belog ni...dah lama aku tinggalkan mende alah blog niey....dah nak bersawang pon...


DUP DAP DUP DAP DUP DAP

jantung ak start dup dap dup dap (berdebar) sejak malam semalam.... lepas aku abis study group ngan I-FAFA feat Z,...kitorang g minum sup! marvellous.terubat sekejap rindu aku kat sup mak...uhuhu...

then, masa sampai bilik semalam....Allah saja yang tahu debarannya.... APA YANG AKU DEBARKAN???

Actually hari ni (11/4/11)...aku ada exam cooking.... hari yang paling menakutkan... tambah menakutkan aku lagi, bila trial aku yang lepas x berapa jadi...or erti kata laen hampeh!

aku kena buat 1 hidangan lengkap iaitu

FILLET OF TILAPIA MEUNIERE WITH CAPERS SERVED WITH DUCHESSE POTATOES AND VEGETABLE SKEWERS...

 dan CREME CARAMEL...masa aku trial ari tu.....boleh dikatakan sume fail! creme caremel x de texture, fillet ikan hancur, duchesse hangit, vegetable skewer tak kena....sume lah problems...huhu

so,thats why la,..aku sangat2 terasa kedebarannya ari ni....

before aku tdo semalam, aku gagahkan try gak carik video pasal fillet ikan n creme caremel even waktu tu aku sangat2 ngantuk...nak buat guane kang....kene prepare jugok la sedikit sebanyak....(pelat ganu)

tersengguk2 gak aku layan video tu,...apepon, Alhamdulillah, video ni mmg membantu aku...  masa aku buat exam td, mmg terbayangkan video tu..n terima kasih tak terhingga gak pada rumet aku yang tersayang (kak farah, fatimah n ainatul) because dyorang byk gak share ilmu ngan aku pasal nak masak ari ni... thanks a lot dear!!! tak dilupakan jugak pada mak bah tersayang yang bg kata2 semangat kat aku....rasa tenang sikit...lpas balik dari kitchen, mak terus tye, camne kak? 

09 April 2011

baitulmuslim

video


hanya sekadar perkongsian dari saya.... amik lah mana yang baek...tp sy rasa sume dr sumber niey baek, x de yg tak baek.... muhasabah la kita sama2 ye...insyaAllah...

03 April 2011

main dengan mesin


Semalam ak merayap pergi bandar. Carik barang untuk  test cooking masa sebelum exam cooking yang sebenar. Hidangan yang bakal aku buat

Fillet of Tilapia
Duchesse potato
Skewed potato
Coleslaw
Crème Caramel

Sebenarnya bukan ni pun y gak nak bgtau, tp  mende lain…fasal MESIN

Mesin???

Yup…MESIN! Jap lagi aku bgtau mesin ap…layan dulu k!hee

02 April 2011

VIRUS BENCI dikala marah

Tersebutlah sebuah kisah, di sebuah bangunan syarikat pengendalian urusniaga, seorang General Manager Azmi M Karim, sedang memeriksa portfolio yang baru sahaja disiapkan oleh seorang berjawatan Manager, Ahmad Kasim. Kebetulan pada hari itu, pendingin hawa bilik milik Azmi rosak. Maka dia meminta Ahmad untuk membuka tingkap pejabatnya yang berada di tingkat 11 sementara dia memeriksa portfolio Ahmad.

Ahmad begitu yakin bahawa Azmi akan terpukau melihat hasil kerja yang begitu mantap, kerana ini kali kedua Ahmad yang baru sahaja naik pangkat menghantar portfolionya. Tapi keyakinannya mula rapuh bila melihatkan bosnya membulatkan mata dan mengerutkan dahi. Azmi dengan serta merta menghentam fail ke arah meja dihadapan Ahmad. Ahmad menundukkan kepala dan membongkokkan badan. Dia takut dan hairan.

" Eh, apa yang aku salah buat? Aku dah buat ikut format, aku hantar sebelum deadline, aku dh susun maklumat dengan kemas? "

Sejenak berfikir, timbul prasangka bahwa maklumat yang diperolehinya untuk portfolio itu salah.

" Ini mesti salah diorang ni! Maklumat semua aku dapat dari diorang, " bisik Ahmad.

Fikiran Ahmad terhenti, terdengar suara umpama ngauman singa yang ingin menyerang.

" Apa ini!!? Mana kamu dapat maklumat ini!!? Sejak bila syarikat kita membeli barangan ini sebanyak tiga puluh ribu unit!!? "

" Ini!!, Ini!, Ini! Semuanya salah! "

Jari telunjuk Azmi melompat-lompat di atas kertas portfolio tadi.

" Buat balik semua! Dan saya nak tengok dokumen ini diatas meja saya hari Khamis nanti! "
Ahmad keluar selepas meminta maaf atas kesilapannya dan keluar dari pejabat Azmi. Dia berjalan dengan langkah yang laju dan hentakan yang kuat. Dia berasa begitu malu dan marah.

" Celaka, siap korang. Memang nak sabotaj aku. Ah! "

Sampai saja di pejabatnya, dia terus menuding-nuding jari sambil berkata dengan jelas dan lantang,

" Salim! Kamsah! Mana kamu dapat maklumat yang kamu bagi hari itu!!? Kamu dua sengaja beri maklumat palsu ke apa!!? Dengki aku naik pangkat ke apa!!? "

" Aku nak korang check balik dan bagi aku maklumat tu by pagi esok!! Dan aku nak korang pastikan kali ni maklumat tu semuanya betul!! "

Sebaik saja suara Ahmad senyap, terdengar dentuman kuat pintu biliknya dari luar pejabat. Mulalah mereka yang terdengar membuat andaian masing-masing.

Salim dan Kamsah saling berpandangan, kedua-dua berasa hairan. Dan masing-masing mula merasa kurang selesa kerana kedua-duanya mula menuduh selain diri masing-masing kerana kesalahan maklumat.

Keadaan menjadi suram....


Petang itu Ahmad hendak pulang ke rumah dan menuju ke arah tempat letak kereta. Masih lagi menyimpan rasa marahnya terhadap orang bawahannya. Terkumat-kamit bibirnya tentang kesalahan Kamsah dan Salim. Perasaannya semakin "panas" kerana dia tersekat dalam kesesakan lalu lintas yang hampir setiap hari dilalui olehnya.

Di rumah, isteri Ahmad, Salwa merasa letih dan sedikit malas. Dia duduk di sofa di kawasan ruang tamu sambil melihat skrin televisyen yang hitam. Anak perempuan kecilnya berasa aneh melihat ibunya melihat televisyen yang belum dibuka.