Member2

21 November 2010

Rapuh

 RAPUH

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

video
by opick

16 November 2010

ry korban

salam aidiladha...
dan hari ini terasa bangat jarak jauhnya daripada family tersayang...
tempatku menupahkan kasih...
mak,abah,
akak sangat rindu...
nak balik...
huu

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA....

syifaaulQ0lb

12 November 2010

dan esok....exaM!!!

Dan esok, bermulalah pertempuran ku di dewan peperiksaan...
Persediaan telah pown dibuat besama kosmate a.k.a. housemate a.k.a roomate...n tak lupa juge ikram
moga peluru2, revolver yang kita buat waktu study group diberkati olehNYA...
All the best especially for kak farah, ainatul, fatimah n juga ikram serta rakan2 f00dtech 2nd year...
Bangun awal es0k ye...
wee...
Semoga diberi ketenangan dan kemudahan olehNYa..ameen



08 November 2010

To realize something, ask someone…





To realize the value of a sister: Ask someone who doesn't have one.

To realize the value of ten years: Ask a newly divorced couple.

To realize the value of four years: Ask a graduate.

To realize the value of one year: Ask a student who has failed a final exam.

To realize the value of nine months: Ask a mother who gave birth to a still birth.

To realize the value of one month: Ask a mother who has given birth to a premature baby.

To realize the value of one week: Ask an editor of a weekly newspaper.

To realize the value of one hour: Ask the lovers who are waiting to meet.

To realize the value of one minute: Ask a person who has missed the train, bus or plane.

To realize the value of one-second: Ask a person who has survived an accident...

To realize the value of one millisecond: Ask the person who has won a silver medal in the Olympics.

 Time waits for no one.


Time is really important to human kind. Even Allah swears with 'time' in the several ayah in Al-Quran. Treasure every moment you have. You will treasure it even more






SyifaaulQ0lb

05 November 2010

Lagi pasal Kod E

first sekali, saya nak mohon maaf byk2 sebab post saya yg
lepas saya ade ckp pasal kod E471...  yang saya post tu giniey la:
 
kod E-471 ni memang comfirm dari sumber BAb1 n haiwan yang tidak disembelih 
mngikut syara’… setakat niey mmg geng food technologist junior (kitorang la..) 
sedang menjejaki produk ini…tak pernah ketemu lagi sama dya…hehe…  
 
kat atas saya ada ckp kod E471 mmg COMFIRM dari sumber Bab1...mmg tak leyh blah kalu ckp 
mmg comfirm...HARAP saya boleh terangkan semula... sebenarnya giniey... sumber2 E mmg ade 
due sumber...sumber tumbuhan dan sumber haiwan..jadinya mmg kita kena pastikan dulu sumbernya
 baru boleh kata dye halal or haram... so camne?huhu
 
dan ini yang saya amik dari wikiped
 
E471

02 November 2010

mau keju??? =)

Bagi penggemar keju(cheese), susu memerlukan sejenis bahan yg diperolehi dari perut mamalia (lembu atau babi) utk membolehkan ianya ‘beku’ - separa ‘beku’ dipanggil keju manakala ‘beku’ jadi ‘whey powder’.


Bahan dari perut lembu adalah pepsinogen manakala dari perut babi adalah rennet.

Kedua-dua bahan digunakan secara meluas dalam makanan yang kita sering makan seperti pizza, kek keju (cheese cakes), tart cheese atau apa-apa kuih atau biskut yang mengandungi keju(cheese). 

Walaupun bahan dari perut ‘lembu’ digunakan untuk membuat keju - bagaimana kita boleh pasti yang lembu tersebut disembelih mengikut syariah Islam.


Produk dan Syarikat yang ada dalam senarai JAKIM boleh di dapati dengan mengikuti pautan dibawah


http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=directory&type=A&hits=NEW





syifaaulQ0lb

ragu dengan KOD-E ???

Pernah dapat tak mesej yang mengandungi KOD E… n dengan kod tu, dipercayai mempunyai unsur-unsur bab1….erm, persoalannya di sini betol ke? Saya pernah dapat gak., n totally sejak belajar dalam ilmu teknologi makanan niey, saya memang akan tgok label makanan dulu sebelum beli… bak kata org, nak cuba apply kan yang tgah belajar….hee~~

Then, masa shopping dengan housemate a.k.a. r00mate a.k.a. kosmate… kitorang pown geledah2 la label kat belakang plastic tue… sambil2 saya tgok belakang tu, ade la Nampak kod-kod E niey… n saya pown cek la meseg2 tu….then, jumpe la kod E yang terlibat dengan bab!... erm, tp saya tertanye2 gak di mana asal sumber2 msg niey? Boleh percaya ke? Masa awal2 dulu, saya just kata kalu dah ade mende niey, better prevent kan…

K, nak dijadikan citer, pagi tu kitorang berkumpul la mengadap breakfast… tibe2 fatimah kata