Bagi penggemar keju(cheese), susu memerlukan sejenis bahan yg diperolehi dari perut mamalia (lembu atau babi) utk membolehkan ianya ‘beku’ - separa ‘beku’ dipanggil keju manakala ‘beku’ jadi ‘whey powder’.
Bahan dari perut lembu adalah pepsinogen manakala dari perut babi adalah rennet.
Kedua-dua bahan digunakan secara meluas dalam makanan yang kita sering makan seperti pizza, kek keju (cheese cakes), tart cheese atau apa-apa kuih atau biskut yang mengandungi keju(cheese).
Walaupun bahan dari perut ‘lembu’ digunakan untuk membuat keju - bagaimana kita boleh pasti yang lembu tersebut disembelih mengikut syariah Islam.
Produk dan Syarikat yang ada dalam senarai JAKIM boleh di dapati dengan mengikuti pautan dibawah
http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=directory&type=A&hits=NEW
syifaaulQ0lb
No comments:
Post a Comment