Member2

28 February 2011

masak II

ari isnin kali niey mmg adalah hari yang baru untukku?


nape baru?

sebab kali pertama aku kena jalan kaki selama 30 minit SORANG-SORANG (nanti ad org ngorat camne, ops!!!) pergi ke kitchen...keluar dari pukul 7.20 pg,...terkedek-kedek lah sorang2 jalan....

selalunya, aku pergi ngan abang,...tp sejak berpisah ngan abang niey, jadilah sekarang niey, sorang2 je lah... nak buat camne kannnn....hee~

oklah...ari niey masak simple je, tema dye,...BREAKFAST...so dishes pown yg untuk breakfast...

group ak kena buat tuna sandwich, mixed salad n omelet???

omelet? ap tu....kalau org kite lebey kurang macam telur dadar la, tp kita ltk isi kat dalam dye (diced tomato, diced greeen bell pepper and cheese!)lpas tu gulung dye....

erm,....SEDAP! utk dishes niey, alhamdulillah masa evaluation time dpt full mark. terima kasih pada Puan Ros sebab tolong kitorang buat omelet nieyh...balik nanti, boleyh la saya cuba try test uji kat umah...hee

 


actually, masa nak tunggu Encik Hafiz datang utk evaluate semua masakan kitorang td,

26 February 2011

selamat hari lahir, abah.....

Abah...selamat hari lahir...yang ke-49...

abah dah tue,....ngeh3~~~ (tue2 abah pown, hensem lagi...awet muda kannn...)
dah nak dekat separuh abad pown....

tp kan abah, u are the most wonderful man in this world for me...
x ad yg laen....

terima kasih sebab abah imam yang terbaik dalam keluarga...

terima kasih sebab jadi suami yang penyayang pada emak...

terima kasih sebab jadi ayah yang baik kepada kami adik beradik...

moga abah sentiasa berada di bawah rahmat Allah~~~

luv u daddy, SO MUCH!!!

mak dan abah yang sangat disayangi




sewaktu tulis post niey.... rasa rindu sangat kat mak abah...adik beradik.... NAK BALIK!!!! i'm HOMESICKING right now.....heee~  n teringin nak makan masakan mak....

17 February 2011

Berpisah jua kita akhirnya……


mode post: terkenang ''kekasih lama'' (p0y0)

Abang syg, ain x pernah sangka pertemuan kita berakhir dengan perpisahan, sebab selama niey ain mmg ingat abg akan bersamaku hingga ke akhirnya…

Panggilan pada petang tu mmg titik noktah untuk kita…

Janji tak tipu, abang….ain sangat3 akan rasa kehilangan, sebab kita dah serasi bersama… ain dah fhm yang abang camne, n abang pown dah faham ain camne kan….

Kalu ain terkasar dengan abang, abang sabar je dengan ain… x pernah abang nak buat hal…

Orang Kelantan x leyh makan kat kedai MAMAK???


statement ap nieyh???

Haaa…kontroversi giler…
masa kelas management tadi la, DR. M keluarkan statement nieyh… ak n kawan2 serius la kan mmg pelik… 

KENAPA?

Ada isu perkauman kah?

Ke kenapa kah?

Then lepas tgok sume panik, DR. M ckp gini…

Uncle MAMAK : p.cik, nok make gapo?
Pak Cik Klate : tose… (makanan org India)
Uncle MAMAK : doh tose tu, gapo dtg siniey…
(rupanya uncle mamak niey faham tose or dlm bahasa klate x nak!)


lawak la DR. M…best3….abis gamat kelas tadi...dengar beliau ketawa lg lah kitorg galak ketawa...  tq DR. sebab jadikan kelas happening!

Nurul Ain Shohor


14 February 2011

perginya PERWIRA dunia paling unggul

niey kisah Nabi Muhammad yang ak paling suka baca... dr dulu sampai sekarang,.. n ak rasa biarlah aku abadikan kat dalam teratak niey, supaya ak lebih mudah untuk baca... n dlm byk2 kisah shbt, bg ku yg pling touching masa Ukasyah nak bidas Nabi... (aku ada merahkan) terasa sangat betapa besar kasih sayang sahabt2 pada Nabi...tapi kita?huuu... 

Sekedar mengingatkan kembali tentang kisah wafatnya Rasulullah SAW
agar senantiasa kita sebagai umatnya,mengambil hikmah tauladan baginda.!

Diriwayatkan bahwa surah AI-Maidah ayat 3 diturunkan pada waktu sesudah ashar yaitu pada hari Jumat di padang Arafah pada musim haji terakhir [Wada].

Pada masa itu Rasulullah s.a.w. berada di Arafah di atas unta. Ketika ayat ini turun Rasulullah s.a.w. tidak begitu jelas menangkap isi dan makna yang terkandung dalam ayat tersebut. Kemudian Rasulullah s.a.w. bersandar pada unta beliau, dan unta beliau pun duduk perlahan-lahan.*
Setelah itu
turun malaikat Jibril a.s. dan berkata: “Wahai Muhammad, sesungguhnya pada hari ini telah disempurnakan urusan agamamu, maka terputuslah apa yang diperintahkan oleh Allah s.w.t.dan demikian juga apa yang terlarang olehnya. Karena itu kamu kumpulkan para sahabatmu dan beritahu kepada mereka bahwa hari ini adalah hari terakhir aku bertemu denganmu.”

Setelah itu Malaikat Jibril a.s. pergi, maka Rasulullah s.a.w. pun berangkat ke Mekah dan terus pergi ke Madinah.Setelah Rasulullah s.a.w. mengumpulkan para sahabat beliau, maka Rasulullah s.a.w. pun menceritakan apa yang telah diberitahu oleh malaikat Jibril a.s. Ketika para sahabat mendengar hal yang demikian maka mereka pun gembira sambil berkata: “Agama kita telah sempurna. Agama kila telah sempuna.”

Namun ketika Abu Bakar r.a. mendengar keterangan Rasulullah s.a.w. itu, maka ia tidak dapat menahan kesedihannya maka ia pun kembali ke rumah lalu mengunci pintu dan menangis dengan kuat. Abu Bakar ra. menangis dari pagi hingga malam.

13 February 2011

abah punye petua

tengah layan TV malam tu, area dlm pukul 2 a.m (x ingat la citer ap plak), tb2 abah datang... terkejut gak sebab ingat abah dah td0... ak tye, "kenapa abah tak tid0q lg?''
abah: ''x dapat tdoq...'' (then abah baca surah Yasin)

erm...waktu tu ak pown dengar je lah n ikut dalam hati....heee~~~

dah abis baca Yasin, abah naek atas, maybe sambung tdoq balik kowt...ak tggu gak kowt abah nak turun balik, tp x de pown...mmg sah la abah dah dpat tdoq....

ESOKNYA,....

abah bg tips kat ak...

"akak, cuba amalkan baca Yasin sebelum tidoq setiap malam...abah dah buat, b sekarang niey kalau abah tak baca, abah rasa macam tak kena ja nak tidoq malam tu...n insyaAllah, esoknya Allah akan permudahkan urusan hidup kita...''

ak pown dengar je la kan...buat belom tentu lagi...(bertuah punya anak.)

sebelum balik ke Terengganu dulu... aku cuba praktikkan kat umah, tp masa tu tinggal bape ari je kat umah... then selebihnya depend kat ak la nak teruskan ke tak bila dah balik Terengganu...

setakat niey...InsyaAllah...

tp betol tau...yakinlah pada ayat Allah... apa yang nak share di sini, InsyaAllah, esoknya kita akan rasa lebih terurus, tenang n HAPPY... InsyaAllah tak kira ap yang berlaku, mcm ada perselisihan faham dengan orang ke, tensi dengan assignment ke, ap ke.... sume tu dapat dilalui dengan tenang...Tapi diingatkan., semua tu DENGAN IZIN ALLAH...so kita sebagai hamba, kena yakinlah dengan Allah...wallhualam

gambar niey waktu ak p mancing udang galah ngan abah...
 mach0000 man....  :)

abah n permaisuri abah....my mom la...hee ~ ~ ~



Nurul AIn Shohor

12 February 2011

exercise tp makan...

CUBA BAYANGKAN!

Kita bangun awal pagi…lepas kamu solat subuh, kita kenakan pakaian nak pergi jogging… YUP! Kita memang sangat sungguh untuk menurunkan berat badan kita yang mungkin barangkali 100KG!!! 
okeyh...sebenarnya bila kita jogging...

bererti kita tgah buat aktiviti kardio. KARDIO niey salah satu bentuk senaman yang menguji dan memperbaiki stamina apabila SESUATU PERBUATAN DIULANG BANYAK KALI DALAM TEMPOH TERTENTU...(intensity tertentu)

So???

06 February 2011

stay the same

video   


lagu niey angah bagi kat saya...terima kasih, angah...
Joey Mcintyre - Stay The Same Lyrics

( chorus )
Don't you ever wish you were someone else
You were meant to be the way you are exactly
Don't you ever say you don't like the way you are
When you learn to love yourself, you'd better off by far
And I hope you always stay the same
Cuz there's nothin 'bout you I would change

( verse )
I think that you sould be whatever you wanted to be
If you could realize, all the dreams you have inside
Don't be afraid if you've got something to say
Just open up your heart and let it show you the way

Don't you ever wish you were someone else
You were meant to be the way you are exactly
Don't you ever say you don't like the way you are
When you learn to love yourself, you'd better off by far
And I hope you always stay the same
Cuz there's nothin 'bout you I would change

59:18-24

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ 

Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS, 59:18)

O ye who believe! Fear Allah and let every soul look to what (provision) he has sent forth for the morrow. Yea, fear Allah: for Allah is well-acquainted with (all) that ye do. (QS, 59:18)

Ô vous qui avez cru! Craignez Allah. Que chaque âme voit bien ce qu’elle a avancé pour demain. Et craignez Allah, car Allah est Parfaitement Connaisseur de ce que vous faites. (QS, 59:18)

Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya) dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang dia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat) dan (sekali lagi diingatkan): Bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan. (QS, 59:18)

O ihr, die ihr glaubt, fürchtet Allah; und eine jede Seele schaue nach dem, was sie für morgen vorausschickt. Und fürchtet Allah; wahrlich, Allah ist dessen wohl kundig, was ihr tut. (QS, 59:18)

¡Creyentes! ¡Temed a Alá! ¡Que cada uno considere lo que prepara para Mañana! ¡Temed a Alá! Alá está bien informado de lo que hacéis. (QS, 59:18)

dia tinggalkan ak

dia dah pergi...dia dah tak de...
terkejut sangat bila dapat mesej adk pg td...
ak tak percaya...
then tye mak nak dapatkan kepastian...
mak pown ckp mende yg sama...
huu.....
dye dah pergi tinggalkan ak...
ak tye mak kenapa
mak ckp dye sakit...
huuu...
aku tak boleyh tgok saat dye dikebumikan...
aku terkilan sgt...
aku syg sgt dye...
tp dye dah tinggalkan aku...
COMOTTTTT...
ak x kan lupakan kamuuuu......
akak syg comot....







05 February 2011

happy holiday (last)

Alhamdulillah....plan bercuti berjaln lancar... terima kasih pada sahabt2 sebab sudi mencoretkan kenangan indah sepanjang kita bersama (ayaaaaaaaaaat...), tp serius...hatiku mmg sgt3 rasa bersyukur sebab dapat kenal kalian,...

abis bandar kuantan,kita round aritu...kita rehat satu hari jap. pastu 1hb FEB kita round2 plak satu muzium negeri Terengganu. Muzium yang paling besar di Asia Tenggara... lpas2 menyelami sejarah2 kat situ, lepas tgok artifak2 kat situ, lepas pergi kat pusat petroleum kat situ, alam semulajadi, then rumah2 tradisional, jambatan panjang,...kita pown dengan rasminya dah tawan muzium....

02 February 2011

HARAP FAHAM!

saje2...

segala entry dlm blog saye hanyalah sekadar untuk berkongsi pengalaman suka dan duka hidup serta ap2 yang saya rasa boleh dikongsi terutamanya dengan family sy yg jauh di Perak n kawan2...dan bukanlah niat untuk bermegah2 or menunjuk2 kpd org yg berkenaan...SO....

01 February 2011

Mesir_Msia

okeyh...stop kejap keseronokan cuti hari niey....

dalam seronok2,...kwn2 kat Mesir tgah hidup dlm kebimbangan...astaghfirullah... Ya Allah, berilah pelindungan pada sahabat2 ku di sana... 


happy holiday II


post tertunda: 2 hari

Alhamdulillah, MISSION ACCOMPISHED. Utk yang pertama. Yang kedua n ketiga belom lagi. Alhamdulillah lg sekali sebab kali niey berjalan lancar. SMoOTHLY! Percutian yang best! Meaningful for us! N aku yakin ia takkan dilupakan utk kami berlima. Yup…kami berlima..(aku, kak farah, fatimah, ainatul n t0am)….