Member2

01 February 2011

Mesir_Msia

okeyh...stop kejap keseronokan cuti hari niey....

dalam seronok2,...kwn2 kat Mesir tgah hidup dlm kebimbangan...astaghfirullah... Ya Allah, berilah pelindungan pada sahabat2 ku di sana... 


tgah roll2 pasal isu Mesir niey, aku sgt2 tertarik dengan post sorang kawan kat KISAS dulu;

update mesir : td br call kawan yang dekat mesir...

sekarang ktorang semua kat malaysian hall, sgt sesak! tp, ada ramai lg kwn2 yg xsampai kat malaysian hall sbb hanya waktu tertentu je yg boleh keluar... seramai 1 juta rakyat mesir mogok n buat rusuhan..semua kedai sudah ditutup, kat atm dibekukan, lapangan terbaing cairo ditutup... bekalan makanan hanya tinggal roti dan biskut. keadaan dekat luar sgt kucar-kacir dan tembakan terkena malaysian hall tp alhamdulilah ok..perang besar-besaran akn dilakukan hari ni..

ktorang nak blk!! kenapa tak evacuate kami lagi? doakan kami. sekarang ni hanya mampu tabah, redha dan doa.. -1pm waktu mesir-

p/s : ya Allah,, lindungi dan kuatkn semangat mereka.... beri kemenangan kpd yg haq..amin

syukran jazilan, mahirah...atas maklumat anti...
then roll n roll lgi jumpe dari tok guru nik aziz pasal isu mesir nieyh...

Kebangkitan Rakyat Mesir : Saat Sekutu Israel Dijatuhkan Allah

by Nik Abdul Aziz Nik Mat on Tuesday, 01 February 2011 at 15:10
  1. Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia. Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambing kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.
  2. Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.
  3. Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariq dan tafsir Fil Zilal al-Quran. Sekalipun dibunuh atas tuduhan memberontak, beliau tetap dipuji oleh ulama-ulama terkemudian seperti Syeikh Mutawalli Sya’rawi dan Dr. Zaghloul Najjar. Kedua-dua ulama ini setiap kali menyebut nama Syed Qutb pasti akan diikuti dengan rahimahullah rahmatan wasiatan (semoga Allah merahmatinya dengan rahmat yang luas).
  4. Kezaliman rejim Hosni Mubarak di Mesir terbukti dengan kemenangan besarnya yang dicemari dengan penyelewengan besar-besaran setiap kali diadakan pilihanraya. Kemenangannya yang mencapai 99% merupakan hasil demokrasi tempang dan cacat. Di dalam masa yang sama, rejim inilah yang menangkap ribuan pimpinan Ikhwanul Muslimin bagi menghalang mereka bertanding di dalam pilihanraya. Jika benar Hosni Mubarak menang besar di dalam pilihanraya dengan sokongan rakyat, dari mana datangnya penunjuk perasaan yang berjumlah ratusan ribu pada hari ini?
  5. Rejim inilah juga yang menghulurkan tangan persahabatan dengan Israel pada saat Israel dikutuk di seluruh dunia kerana menzalimi rakyat Palestin. Mereka menidakkan fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa al-Azhar pada 18 Jamadil Awwal 1375H bersamaan 2 Januari 1956M yang mengharamkan sebarang bentuk kerjasama dengan negara haram Israel. Di antara mereka yang bersidang pada hari itu ialah Syaikh Isa Manun, Dekan Fakulti Syariah dari Mazhab Syafi'i, Syaikh Mahmoud Shaltout, dari Mazhab Hanafi, Sheikh Mohamed Thaneikhi, Pengarah Badan Dakwah dan Bimbingan Keagamaan, dari mazhab Maliki, Syaikh Muhammad Abdul Lathif As-Subki, Pengarah Penyelidikan Universiti Al-Azhar dari mazhab Hanbali dan Syaikh Zakaria Al-Birri, Bahagian Jawatankuasa Fatwa.
  6. Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya. Hari ini, tindakan paling tidak demokratik telah dilaksanakan dengan menutup semua akses internet dan talian telefon semata-mata untuk membendung kebangkitan rakyat.
  7. Dalam hal ini, saya menyetujui pandangan Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi supaya Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan akur dengan kehendak rakyat Mesir demi kebaikan rakyat Mesir dan umat Islam keseluruhannya. Semoga Allah SWT akan menaikkan penguasa yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat dan Islam khususnya membela nasih umat Islam di tanah yang bersempadan dengan Mesir iaitu Palestin. Padanlah kalau pihak yang kecut perut sekarang ini dengan perkembangan yang berlaku ialah Israel.

Sekian, wasalam.

Yang Amat Berhormat Tuan Guru Dato Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Menteri Besar Kelantan merangkap al-Mursyidul Am PAS.

Bertarikh : 27 Safar 1432H bersamaan 1 Februari 2011M


semoga kita semua terus bersyukur, sebab kita masih lagi boleh hidup dgn aman kat Msia niey...boleh tdoq2 sedap je...boleh gelak ketawa... hope kita bantu kawan2 kita sume even dgn doa...(addua' silahulmuslim) doa itu senjata umat islam...

n di sini ada link pasal update mesir-malaysia... try la bukak niey selalu...leyh kita update selalu... insyaAllah...


No comments:

Post a Comment