Member2

28 March 2011

masak (last)

wee~~~
Alhamdulillah, akhirnya berakhir jugak lab cooking... x sangka dah minggu ke 13 sekarang niey?

maksudnya ap?

maksudnya, dah nak masuk musim test 2
maksudnya, dah nak masuk final exam
maksudnya, DAH TAK LAMA LAGII  NAK BALIK UMAH!

anyway, even lab cooking dah abis, aku still lagi x leh tinggalkan lab cooking mcm tu je, sbb lpas nieyy ada exam cooking...kena masak sorang2! daripada desas desus yg ak dengar, kena masak main course n pastry...

kalu gitu mmg sangat best lah!entah app yg akan jadik pada aku aritu nnati....wait n see je la ea...
minggu lpas, group ak buat pizza...by the way, pizza kitorang jadi, tp ter'over' bake...huh! sangat la down waktu tgok pizza yang diuli dengan penuh kasih sayang bertukar jadik kerepek! sangat kecewa waktu tu! apepon, nak buat camne kan, mende dah jadi...s0 tu sebab encik hafiz selalu pesan, kalu betol syg dengan product, hati2 lah dengan oven....

 pizza kerepek..hee

n minggu lepas gak group ak buat white bread... pernah dengar roti benggali? ha...yang tu lah.. roti niey mmg la x sesedap croissant...by the way, roti ari tu dapat 9.5 markah...tahniah pada syikin sbb uli mende tu...hihi

n minggu niey plak, group ak kena buat swiss rolll dengan almond chocolate cookies

swiss rolllllllllllllll..huh! mmg penat nak putar telur sampai nak biar jadi light ribbon,,,kesian kat fadh,,, ak hya mampu bg sokongan je waktu tu....n alhamdulillah, akhirnya kitorang berjaya buat swiss roll yang ok! kata encik hafiz "that is good for the first trial...." berbunga aku waktu dengar kata2 semangat dr encik hafiz tu....

 my cutie swiss roll...hee

then almond chocolate cookies group ak boleh dikatakan x berapa jadi....huhu...x jadi dough pon...lembik bukan maen...apepon, biskut2 tu dah selamat masuk perut ak...x de ap yang perlu dirisaukan lagi...hehe

 almond chocolate cookies yang tak berapa jadi


so bila dah abis niey.... x dapat  la nak menyaksikan kehuru haraan budak foodtech dalam kitchen lagi... dengan bising nyer...dengan slumber nya.... sebenarnya aku baru dapat answer yang best untuk soalan dr budak foodservice...

soalan dye lebih kurang gini la... "KENAPA ENCIK H AND ENCIK A SELALU PUJI BUDAK FOODTECH??''

jawapan dye: budak foodech mmg buat produk dengan sungguh2 ''SEBAB LEPAS TU KITORANG NAK MAKAN!!!!" ahaha...

sebab apa aku kata camtu? SEBAB budak foodtech MMG SUKA N KUAT MAKAN!!!hehe

betol...ak tak tipu...tiap kali lpas kitorang abis cooking, sure2 ramai akan berkumpul...msing2 nak rasa product masing2....mmg ak akan rindu saat tu!

lagi....bila dah abis lab cooking niey,...x dapat la nak jumpe Encik Zam lagi...huhu...x dapat la nak jumpe En Nawang lagi... n x dapat la nak dengar keriuhan suara Puan tettttttttttt lagi....huhu....

N yang aku suka lagi lab cooking niey...tiap kali kak farah, fatimah n ainatul balik umah (dyorg lab petang, ak lab pagi...) masing2 akan citer ap yang jadi waktu lab, x kesah la waktu kena marah ke, waktu yang funny lah....

N lagi....aku harap ap yang aku dapat dr pengalaman MEMASAK niey, ak x sia2 kan...harap sgt2 aku dapat apply bila dah balik umah nanti... x kira la masakn western ke, masakan eastern ke, pastry produk ke...yang penting ak nak buat pizza yang sedap satu hari nanti!heee

sedikt kenagan yg tertinggal....










 pandan layer cake

moist chocolate cake

sempat lagi ak berphotography lagi..hee...suke2
 
dengan encik hafiz

 
 dengan group



4 comments:

  1. @shahrul ezwan

    aah....kelas memasak...tp sem niey je kos ak masak2 gini.....

    ReplyDelete
  2. hebat2~ hehe..btw, tu pizza kerepek or pizza merepek? :P

    ReplyDelete